torstai 17. marraskuuta 2016

K. K. Alongi: Kevätuhrit (Otava, 2016. 303 s.)


Kevätuhrit

K. K. Alongin kirjan Kevätuhrit keskiössä on joukko nuoria, jotka ovat selvinneet. Kirja alkaa siitä, kun 15-vuotias Jade herää metrossa. Ympärillä on kasa kuolleita.

"Mä olen kuollut. Tämä on ensimmäinen ajatus, joka tulee hänen päähänsä. Mä olen kuollut ja joutunut helvettiin. Jade ei ole koskaan edes uskonut Jumalaan, saati sitten taivaaseen tai helvettiin, mutta jostakin selittämättömästä syystä ajatus helvetistä tulee hänelle juuri nyt. Hänen ympärillään on säkkipimeää. Pimeys on kuin seinä, joka painautuu häntä vasten, se on käsinkosketeltavaa valottomuutta, johon Jade uppoaa. Tämä on erilaista pimeyttä kuin se, mihin hän on kaupunkilaisena tottunut, sillä kaupungissa on aina valoa, jossakin. Nyt sitä ei ole, pimeys on nielaissut viimeisenkin valon rippeen maailmasta." s. 7

Jade jatkaa matkaansa ja kohtaa tytön, Suseten. Tytöt ovat lähtöisin hyvin erilaisista lähtökohdista, mutta kummallinen tilanne yhdistää heitä. Tytöt kulkevat pitkin Helsinkiä, joka on hetkessä muuttunut jättimäiseksi ruumishuoneeksi. Sähköt, puhelimet ja internet eivät toimi. Kaikki on sekaisin. Tytöt etsivät tarvitsemiaan tavaroita autioksi muuttuneesta kauppakeskuksesta. Sieltä löytyy muun muassa vedenpuhdistustabletteja ja ruokaa.

Matkallaan tytöt kohtaavat myös muita nuoria ja he joutuvat tekemään suunnitelmia siitä, miten selviytyä tässä oudossa tilanteessa. Osa eloonjääneistä on mennyt sekaisin ja he käyttäyvät erittäin hyökkäävästi muita kohtaan. Myös osa eläimistä (esimerkiksi koirat) on muuttunut erittäin raaoiksi ja elämä onkin eloonjäämistaistelua.

Kevätuhrit on kiinnostava, mutta myös kammottava kuvaus tilanteesta, jossa mikään ei ole entisellään. Kirja on koukuttava jännityskirja maailmasta, jossa on vain vähän toivoa. Kirja soveltuu mielestäni hyvin yläkouluikäsille ja miksei myös aikuisille. Jään odottamaan seuravaa osaa trilogiaan. Mitä oikein on tapahtunut? Ja miksi juuri nämä nuoret selvisivät?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti